Terug naar nieuws

Dag van de Mantelzorg: digitaal in het zonnetje

 

Op dinsdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we onze waardering laten blijken voor de 4 miljoen mantelzorgers in Nederland. Bekijk alle activiteiten en verras een mantelzorger met een kaartje of kado!

Dit jaar verloopt de Dag van de Mantelzorg door corona anders dan normaal. Er zijn veel creatieve oplossingen gevonden om mantelzorgers, juist dit jaar, in de schijnwerpers te zetten. Want dat verdienen ze! Bekijk alle coronaproof-initiatieven op de website Dag van de Mantelzorg 2020.  

Campagne ‘Deel je zorg’

Het ministerie van VWS lanceert op 10 november de campagne ‘Deel je zorg’. Met tv-commercials, online en via social media roept het ministerie mantelzorgers op om hun zorg te delen en zo het gevoel van overbelasting tegen te gaan. Via de campagnesite krijgen mantelzorgers tips voor ondersteuning. Als organisatie kun je de campagne steunen door hieraan bijvoorbeeld op social media of in nieuwsbrieven aandacht te besteden. Hiervoor zijn diverse voorbeeldverhalen beschikbaar. Kijk op www.mantelzorg.nl/deeljezorg. Ook is er een speciale toolbox op werkenmantelzorg.nl voor werkgevers van werkende mantelzorgers.

Vernieuwde toolkit mantelzorg en (over)belasting 

Voor de Dag van de Mantelzorg presenteert de LHV de vernieuwde toolkit ‘Mantelzorg en (over)belasting’ voor huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkassistenten. De LHV, Vilans, Movisie en MantelzorgNL werken samen aan de vernieuwing van de toolkit. Lees hoe je als eerstelijns zorgverleners mantelzorgers op verschillende manieren kunt ondersteunen:

  • Overbelasting voorkomen, wat kunt u doen? (signaleren, voorkomen, stappenplan) 
  • Vervangende mantelzorg (respijtzorg)
  • Websites en tools voor het ondersteunen en doorverwijzen van mantelzorgers

Download de vernieuwde Toolbox Mantelzorg en (over)belasting (pdf) 

Ondersteun mantelzorgers bij jou in de wijk

Op de website In voor Mantelzorg vertelt Susan Stam, huisarts in Steenbergen over mantelzorgondersteuning  in de wijk. De gemeente Steenbergen is één van de lerende praktijken van het programma In voor Mantelzorg. Zij werken aan vraagstukken om de lokale samenwerking rond mantelzorgers van ouderen te verbeteren en hun draaglast te verminderen. Wil jij mantelzorgers in jouw wijk of buurt (nog meer) ondersteunen? Bekijk de pagina Zelf aan de slag op In voor Mantelzorg.

Cadeaus en verrassingspakketten

In veel gemeenten kunnen mantelzorgers (of anderen) een verrassingspakket of cadeau aanvragen. In Ede heeft welzijnsorganisatie Malkander zelfs drie cadeaus voor mantelzorgers: een handgemaakt aandenken, een speciaal Dagboek voor mantelzorgers en een online cursus over omgaan met dagelijkse stress. Zij kunnen hun cadeau persoonlijk ophalen en krijgen dan ook een ‘koffie to go’ mee. Lees meer op de website van Malkander In Horst aan de Maas zijn voor mantelzorgers cadeaupakketten beschikbaar die door leerlingen van het Citaverde college worden bezorgd. Bekijk de actie op synthese.nl

VIP-treatment voor mantelzorgers Amsterdam

In Amsterdam kunnen mantelzorgers rekenen op een ‘VIP-treatment’. Speciaal voor hen is er een online liveshow uit Pakhuis de Zwijger met onder andere een optreden van het Soul Sound Choir en stand up comedy. Om het extra feestelijk te maken krijgen zij ook nog eens een driegangen menu thuisbezorgd. Lees meer over deze activiteiten op dagvandemantelzorgadamzo.nl

Feestelijk tv-programma en attentie 

In Bergen op Zoom maakt steunpunt Mantelzorg Bergen op Zoom samen met ZuidWest TV een feestelijke editie van het tv-programma ‘Cocktail’. Ook ligt er voor mantelzorgers een attentie klaar op het gemeentehuis dat corona-proof is op te halen. Meer informatie op bergenopzoom.nl

Een kaartje sturen

Wil je zelf een mantelzorger verrassen? Via MantelzorgNL kun je gratis een ‘Jij bent tegoed’-kaartje versturen aan een mantelzorger. Koppel dat eventueel aan een tegoed voor het koken van een maaltijd of het doen van boodschappen. Ook heeft MantelzorgNL allerlei gifjes beschikbaar die je op social media kunt plaatsen of via Whats App kunt versturen. Organisaties kunnen ook het magazine Mantelzorger bestellen om uit te delen. Kijk hiervoor op de website van de Dag van de Mantelzorg.

Tip: Bekijk de vlog van Tommie in de zorg op invoormantelzorg.nl over samenwerken met mantelzorgers. 

Deel deze pagina

Print